maandag 1 december 2008

Paddenstoelen hamsteren

Bizarre ongelukken met jonge toeristen: een IJslandse jongen die uit een hotelraam sprong en daarbij zijn voeten brak en een Frans meisje dat een sprong van een brug niet overleefde. Volgens minister Ab Klink van Volksgezondheid, gebeurden deze en andere incidenten allemaal door het gebruiken van paddo's. En daarom verbiedt hij het kweken en verkopen van hallucinerende paddenstoelen.

Voordat dat verbod vandaag definitief is ingegaan diende er eerst een kort geding, aangespannen door smartshop eigenaren in de hoop het verbod te voorkomen. Ik was erbij aanwezig. Alle argumenten voor en tegen een verbod aan horende dacht ik al gauw dat de minister een overwinning zou gaan behalen. Het 'winnende' argument van de landsadvocaat was kinderlijk eenvoudig. Een Paddo kan op een lijst met verboden middelen gezet worden, wanneer deze hallucinogeen is en schadelijk voor de gezondheid kan zijn. In het woordje kan zit hem de winst van de minister. Hij hoeft kort gezegd geen enkel wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar het gevaar van een paddo om hem toch te verbieden.

Dat was vorige week dinsdag. Vrijdag volgde de uitspraak van de rechter. De minister kreeg zijn gelijk en dus mochten smartshops dit weekend voor de laatste keer paddo's verkopen. Er werd massaal gehamsterd, zag ik zondag bij verschillende smartshops in Amsterdam. Toeristen, studenten, oude hippies en vele anderen bezorgden de verkopers al snel een lege koelkast en een gevulde kassa.

Kwekers, gebruikers en verkopers hopen dat een hoger beroep er alsnog voor gaat zorgen dat de paddo's weer legaal verkocht kunnen worden. Kwekers en verkopers vrezen niet alleen voor een toekomst in de bijstand, zij zijn ook bang dat gebruikers straks paddo's gebruiken zonder goede voorlichting vooraf en dat zij andere nog veel gevaarlijkere drugs zullen gaan gebruiken. Paddo's zijn misschien niet bijzonder goed voor de volksgezondheid, maar een verbod op paddo's is volgens hen nog veel slechter en gevaarlijker.

Ik maakte een korte reportage en organiseerde een 'live gesprek' met de grootste paddokweker van Europa. Beluister beiden hier.
Ook maakte ik in de smartshops een langere reportage met daarin de woordvoerder van de VLOS. Hij roept de burgemeesters van Nederland op, om in afwachting van een uitslag van een hoger beroep het verkopen van paddo's te gedogen. Beluister hier de langere reportage.

Update: En zoals te verwachtten viel, zal Job Cohen het paddoverbod voorlopig niet handhaven. Bij Pauw en Witteman beantwoordde Cohen de vraag of er in Amsterdam na 1 december nog paddo's te krijgen zijn, eerder al als volgt: 'Ik dacht het wel'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten