dinsdag 3 maart 2009

Romantische Boekhouder

Hoe te handelen? Het is 23.30 uur, over een half uur komt er een einde aan mijn dienst als avondredacteur en ik moet nog een bijdrage maken over een boek dat de volgende dag gaat verschijnen. Dat probleem had ik gisteravond. Op mijn scherm twee pdf bestanden met daarin de 404 pagina’s tellende memoires van Gerrit Zalm: De Romantische boekhouder.

Er zit nog een embargo op de tekst, dus afkijken bij anderen zit er even niet in. Een stagiair heeft gelukkig de eerste 94 pagina’s al gescand op nieuws. Dat levert leuke anekdotes op, maar geen groot nieuws. Zalm’s ogen gaan twinkelen als het over ’t ministerie gaat, zegt zijn vrouw. Zalm die nu niet meer zonder keurig zwartpak de straat op lijkt te gaan, kreeg in het begin commentaar op zijn ‘sjofele’ kledingkeuze. En Zalm is ooit voor een jeugdige diefstal veroordeeld tot het betalen van een boete van een paar tientjes.

Maar ja, moet je dat allemaal gaan opsommen voor de luisteraar? En belangrijker: mis ik niet de sappige details die nieuws kunnen opleveren? Ik scan snel de hoofdstukken waarvan ik verwacht dat er nieuws te halen is. 'Minister van Financiën: alles voor het eerst.' En het hoofdstuk: 'Rollen in de politiek: niet één pot nat...'

Om 01.35 uur lees ik mijn tekst voor, zittend in een kleine warme opnameruimte van BNR. Het volgende nieuws heb ik duidelijk over het hoofd gezien, al vind ik het niet wereldschokkend: “Voor de buitenstaander was het niet bekend, maar Gerrit Zalm dreigde tijdens zijn ministerschap van Financiën binnenskamers zeker twee keer met aftreden om zijn zin te krijgen.”
Ik heb de luisteraars nog over iets anders niet geïnformeerd. Het boek is best lezenswaardig, maar het barst van de onaffe zinnen.

1 opmerking:

  1. Een mooi strand, bij een ondergaande zon, een tafeltje voor twee met uitzicht op de zee, een fles dure wijn, het terras van het restaurantje bezaait met rozenblaadjes, en daar is hij: Gerrit Zalm.

    BeantwoordenVerwijderen