zondag 1 februari 2009

2500 onderduikers

In het christelijke dorp Aalten zaten in de Tweede Wereldoorlog 2500 onderduikers en dat terwijl er maar 13000 inwoners waren. Dat is meer dan waar ook in Nederland. En of dat nog niet genoeg is werd er in Aalten ook nog aan honderden geƫvacueerde Scheveningers en NSB'ers een onderdak geboden.

Ik groeide op in het dorp. Toch had ik tot mijn verbazing, tot voor kort nog nooit iets gehoord over dit bijzondere gegeven. Nadat iemand mij hierover vertelde, vroeg ik mij voortdurend af waarom er zo enorm veel onderduikers in Aalten waren. De Aaltenaren deden het uit naastenliefde, zeggen ze. Ze zagen het als hun Christenplicht. Nooit is er echter onderzocht wat de werkelijke reden is voor het hoge percentage onderduikers. Zelfs bij het NIOD konden ze over 'het waarom' geen uitsluitsel geven. Daarom ben ik terug gegaan om een antwoord te vinden op mijn vraag.Nog meer mooie foto's van Uli Benke

3 opmerkingen:

 1. ...ist gut geworden, das video!

  Das museum in aalten ist ein gutes beispiel, wie man geschichte aufarbeiten kann

  ...gruƟ uli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Jobjan!
  Ik hoorde vandaag van mijn collega's ook bovenstaand nieuws en ook ik als geboren en geotgen Aaltenaar heb dit nooit gehoord! Jammer dat de Ds. Stegemanschool er niet meer staat, anders hadden we daar nog eens verhaal over kunnen halen ;)!
  Hoe gaat het verder met je??

  Groet,

  Anke Aalvanger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Jobjan,

  Toevallig hoorde ik vandaag van mijn collega's dat er inderdaad veel onderduikers in Aalten zijn geweest, via Google (nieuwsgierig) kwam ik op je site terecht!

  Hoe gaat het met je?

  Ik ga je video thuis even bekijken, dat lukt hier niet op het werk!

  Succes met alles en wellicht kom ik je nog eens tegen op een verdwaalde nacht in Amsterdam!

  BeantwoordenVerwijderen