maandag 19 januari 2009

"Het enige dat ze hier kopen.. bier"

In Betondorp (Amsterdam) werkt Batim Cincil, eigenaar van de A-Markt, met veel energie aan de verbouwing van zijn buurtwinkel. Ondertussen is hij druk met zijn klanten. Samen vertellen zij het verhaal van de buurtsuper in de wijk in deze korte radiodocumentaire gemaakt voor de site Biografie van Amsterdam.Buurtsuper A-Markt is gevestigd aan de Brink in Watergraafsmeer, een wijk in Amsterdam-Oost die ook wel ‘Betondorp’ wordt genoemd. In 1996 nam de huidige eigenaar, Batim Cincil, de al bestaande buurtsuper over.
Betondorp

Eigenaar Batim Cincil nam in 1996 de A-Markt over van de vorige eigenaar. Vooral oude buurtbewoners komen hun kostje halen bij de buurtsuper. Echter, sinds de renovaties in Betondorp verandert met het bewonerssegment, ook het klantenbestand van de buurtwinkel. Steeds meer jonge mensen, of yuppen zoals Batim ze noemt, trekken naar Betondorp en doen boodschappen bij de A-Markt. De eigenaar wil hier op inspelen door de A-Markt uit te breiden met een speciaal convenience-assortiment, met kant-en-klare maaltijden. Tevens moet er ook plaats komen voor een slijterijafdeling, want alcohol, en dan met name blikken bier, gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Batim en zijn vrouw Arzu hebben het pand van de groenteboer die naast de A-Markt zat, al in april 2008 gekocht. Het kost echter veel tijd en moeite om de vergunningen voor de verbouwing rond te krijgen. Verwacht wordt dat tegen de zomer van 2009 de A-Markt uitgebreid zal zijn en een twee keer zo groot oppervlak zal beslaan.

2 opmerkingen:

  1. Hi JJ,
    Ik ken dit supermarktje wel. Zo gezellig, dat pleintje in Betondorp. Zou goed zijn als de winkeliers meer klandizie kregen. D'r zitten ook nog een echte slager, bakker en groenteman/-vrouw (met echte thuisgemaakte k&k maaltijden!). Het pand vd slager werd nog gebruikt in de film Soldaat van Oranje (?? of andere NL oorlogsfilm, sorry weet het niet zeker). De architectuur is ook erg interessant, evenals de eerste generatie bewoners. Boek hierover te koop bij boekhandel Linneausstraat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @herna de groenteman is dus weg, zoals je kon horen. Van de slager is ook een mini-documentaire gemaakt: http://nl.youtube.com/watch?v=jUmw5ol9Z08

    BeantwoordenVerwijderen